Minister Finansów zadecydowało o wycofaniu przepisów zakazujących używania przypraw w dotowanych barach mlecznych. Powrót do starych unormowań ma nastąpić 1 kwietnia br.
Dotowanie barów mlecznych reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2010 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. W ostatnich latach kwota ta oscyluje w granicach 20 mln zł.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zakazane zostało używanie przypraw innych niż sól. Niedostosowanie się do zawartych w nim wymogów miało skutkować odebraniem dotacji dla baru mlecznego.
Dzięki protestom osób pracujących w barach mlecznych, a także społecznego sprzeciwu osób z nich korzystających, udało się przekonać Ministra do zmiany absurdalnego przepisu. Co więcej, lista dozwolonych przepisów ma zostać poszerzona o przyprawy, które przed zmianami nie były dopuszczone do użytku, jak m.in. oregano, bazylia, imbir czy tymianek.
Ceny świadczone przez bary mleczne powodują, że z ich usług chętnie korzystają studenci, osoby starsze oraz średnio zamożni mieszkańcy, gdyż dwudaniowy obiad często można zjeść nawet za kilka złotych.
Kilka dni temu mogliśmy usłyszeć także o barze mlecznym ze Słupska, który w 2012 r. łączył produkty dotowane z tymi, na które dotacji nie otrzymał. W związku z tym, Izba Skarbowa nakazała zwrócić dotację w wysokości 1 mln zł. Sprawą zainteresowały się media oraz lokalni włodarze. Nie wiadomo jeszcze, jak ta sprawa się zakończy.